Grilovanie má u nás tradíciu. Už od čias trampov a kempovania sa skupinovo opekalo nad ohniskom, v popole alebo na rozžeravenej platni pri ohni. Predtým, ako sa dali dostať poriadne grily, Slováci mali vymyslené prenosné rošty nad táboráčik a kopu ďalších vychytávok, ako udržať mäso v perfektnej vzdialenosti od ohňa a ako vyrobiť tú najchrumkavejšiu kôrku. V každom slovenskom „grillerovi“ je kus zálesáka a slovenské grilovanie, to je jedlo, jedlo a jedlo. Skvelý kus mäsa a k nemu vychladené pivo. Kto potrebuje spoločenské hry a vybranú hudbu, keď sa z grilu linie nádherná vôňa opekanej klobásky a ľudia sa bavia?
Slovenská grilovačka bola vždy o stretnutí s priateľmi a spontánnej zábave bez nejakého programu a pravidiel. A keď sa skupina na konci večera rozhodne naskákať do rybníka? Prečo nie? Dobré jedlo, dobré pitie a užívanie si.
Minimálny výber v štýle kurča alebo špekáčiky sa od čias komunistického kempovania rozšíril na veľké množstvo rôznych druhov mäsa, klobásiek, marinád a receptov. My, Slováci, totiž svoje marinády milujeme a vypracovali sme ich do posledného detailu. Mäso sa nakladá dlho a čo sa druhov týka, platí pravidlo, že vyskúšať sa má všetko a fantázii sa medze nekladú.
Zabudnite na pravidlá, výzdobu a program večera. Na spoločenské hry a kultúrny program sa tu nehrá, ľudia sa prišli baviť a dobre sa najesť. Nechajte večer, nech sa sám vyvinie. Grilovať môžete zeleninu, steaky, ale aj kurča, bravčové či jahňacie. Nemcom sme za týmto účelom ukradli ich vyhlásené opekané klobásky a doviedli sme ich k dokonalosti. Vyložte gril na terasu alebo do záhradky, dajte chladiť pivo a pozvite kamarátov. Ak ich chcete silou mocou zabaviť, daje im šípky, stolový futbal alebo pétanque.