Čistota je pol zdravia a špina tá druhá. Alebo to bolo inak?

Každopádne trocha nánosu na grile asi nikoho nerozhodí a ku grilovaniu proste patrí. Nikoho by nenapadlo gril po každom použití namáčať do odmasťovacieho kúpeľa a drhnúť do biela. Pozostatky z minulej grilovačky sa po zapálení grilu zvyčajne vypália skôr, než plameň klesne, a môžete pristúpiť k nakladaniu jedla.

I tak je potrebné dodržiavať niektoré hygienické zásady a občas tiež gril vyčistitť a na to budete potrebovať:

  1. mosadzné alebo drôtené kefy, drôtenku, špongiu alebo handru
  2. čistič na gril, najlepšie v spreji
  3. nožík na odstránenie najhorších pripečení
  4. staré noviny na podloženie a miesto, kde môžete trochu našpiniť

Čistenie podľa typov grilov

Ak máte gril elektrický, väčšinou vám stačí po použití ho otrieť a je zase pripravený na použitie. Plynové a klasické grily to majú trochu zložitejšie, ale zase znesú hrubšie zaobchádzanie.

Gril na drevené uhlie sa najlepšie čistí, keď je ešte teplý. Nános môžete zotrieť drôtenou kefou a dočistiť drôtenkou, prípadne odmastiť čistidlom na grily. Ak používate misky na odkvapkávajúci tuk, poriadne ich vydrhnite alebo vymeňte. Skazený tuk v nich by vám mohol výrazne znechutiť pečené jedlo.

plynového grilu je dôležité čas od času proiadne vyčistiť vnútro, horáky a vetracie klapky grilu od mastnoty a usadenín. Nepoužívajte ostré predmety, stačí mydlová voda a handra. Keď gril vychladne, dočistite otvory na odtok tuku – musia byť za každých okolností voľné.

Tipy na čistý gril:

  • Rošt pred grilovaním potrite jedlým olejom.
  • Keď vám niečo kvapne pri grilovaní, otrite do skôr, ako sa to stihne zapiecť.
  • Používajte misky na zachytenie odkvapkávajúceho tuku a tie pravidelne čistite alebo meňte.
  • Čistite gril, keď je ešte teplý.
  • Keď nemôžete čistiť ihneď po použití, zabaľte rošt do mokrých novín.
  • Gril vytierajte vždy do sucha, aby nezačal hrdzavieť.
 

späť

 

Penam HYZA